CZAKTUALNE: Stále nabízená, je možnost vycestovat do zahraničí jako au-pair, kdy se staráte v rodině o děti.

Stále nabízená, je možnost vycestovat do zahraničí jako au-pair, kdy se staráte v rodině o děti.

Gabriela Soukalová nabídne marmeládu ochutnat
Pokud vás nevzali na vysokou, zvažte možnost odjet do zahraničí. Získáte pracovní zkušenosti a procvičíte si jazyk, což po návratu dobře zúročíte

 Personální agentury shodně potvrzují, že výjezd do zahraniční za prací se v životopise dobře vyjímá. Zvládli jste si poradit v cizí zemi, což je známka samostatnosti, v zaměstnání ceněné vlastnosti.

 Letitá, byť stále nabízená, je možnost vycestovat do zahraničí jako au-pair,
kdy se staráte v rodině o děti.

 Je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak vycestovat, protože agentura vám rodinu najde ještě před odletem, máte také vyřešené ubytování a stravu. Nevýhodou je, že si tolik nevyděláte a s malými dětmi si jazyk tolik neprocvičíte.  Au-pair pobyt byl dlouhou dobu nejjednodušší možnost, jak vycestovat na delší dobu do zahraničí za minimálních vstupních nákladů. To platilo zejména v době před vstupem ČR do EU.

V USA dodnes platí, že au pair je nejsnadnějším způsobem, jak legálně v USA pobývat a to až dvacet čtyři měsíců na základě J1 víza (podmínkou au-pair pobytu v USA mimo jiné je, že tu budete i studovat, například angličtinu ale i něco jiného, a získáte celkem 6 kreditů; hostitelská rodina vám na studium přispívá).  Například Student Agency nabízí au pair pobyty již od svého začátku v roce 1993. Nejčastěji míří zájemci do Velké Británie, Irska nebo USA. Zájem mají ale (zejména dívky) také o au-pair programy ve Švýcarsku, Německu nebo ve Španělsku. „Dávno ale neplatí, že jako au-pair vyjíždějí mladé Češky pouze do Velké Británie, Irska nebo do USA. Tyto země patří mezi nejoblíbenější, ale řada dívek volí i méně tradiční země. Největším lákadlem posledního roku je Island, který umožňuje program v angličtině a islandštinu se dívka učí až během svého pobytu,
“ říká Naďa Málková, ředitelka pracovních a studijních pobytů ze Student Agency, která jako jediná agentura v zemi možnost pracovat jako au-pair na Islandu nabízí

  Se vstupem do EU už není problém hledat si práci v Evropě bez pomoci agentur. Do zemí, u nichž jsou potřeba víza (například USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie), je procedura složitější a z toho agentury žijí. Agentura vám zařizování ulehčí. Obvykle nabízí veškerý servis spojený s vycestováním (pojištění, pomoc s podklady pro získání víza, podporu garanta v místě pobytu, vyřízení vrácení daní po návratu).  Pokud chcete odjet na víc než jen letní prázdniny, nejčastěji narazíte na nabídku práce na farmách, v pohostinství a hotelech a na zmíněné au pair pobyty. Výhodou těchto výjezdů je, že u nich není podmínkou být studentem.

 Nejvíce mladých míří do Velké Británie, není problém ale odjet do zajímavější destinace jako Norsko nebo Island.  Pokud byste chtěli odjet do Anglie jako au pair jen na letní prázdniny, poplatek u Student Agency vás vyjde na 4 900 Kč. V ceně není zahrnuta letenka a pojištění. Pokud byste chtěli vycestovat na rok, poplatek se sníží na dva tisíce korun. Za 25 až 30 hodin práce týdně dostanete kapesné ve výši minimálně 70 GBP. Pokud chcete, můžete chodit na jazykový kurz, případně si i složit mezinárodní Cambridgeskou zkoušku.

Na Island se jezdí jako au pair na delší dobu, minimálně na šest měsíců, preferuje se ale dvanáct. Za 30 hodin práce týdně dostanete minimálně 80 EUR. I tady můžete navštěvovat jazykový kurz – islandštiny.  Vznikají ale i nové pracovní možnosti, Student Agency například nabízí program Home assistant. Jedná se o obdobu au pair pobytu, jen místo dětí pečujete o domácnost. Tento program vznikl jako reakce na požadavky mladých lidí, kteří měli zájem o pobyt v hostitelské rodině, nechtěli se ale starat o děti.

Pokud vás láká Austrálie, nejsnadnější způsob, jak se tam dostat, je zařídit si jazykový pobyt. Pokud jste držitelé studentských víz, můžete v Austrálii zároveň pracovat (maximálně dvacet hodin týdně v průběhu studia, o prázdninách můžete mít plný úvazek). Pracovní povolení je navíc součástí studentského víza, nemusí se o něj jako kdysi žádat.  V cizině se ale můžete také pouze vzdělávat. Různé agentury nabízejí zejména jazykové kurzy, které trvají několik měsíců a jsou zakončené mezinárodní jazykovou zkouškou. Takové studium nabízí například společnost EF Education First. Za několik set tisíc můžete studovat v Oxfordu, Sydney nebo Los Angeles.

 Dobrovolníkem kdekoli na světě

 Vycestovat můžete také jako dobrovolníci. „Taková zkušenost má v životopise váhu,“ potvrzuje Jitka Součková personální agentury Grafton.  Největší organizace nabízející tento typ aktivity je INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. Kromě krátkodobých (dva nebo tři týdny) pobytů tu můžete vybírat i z dlouhodobých (jeden měsíc až jeden rok). Hrazeno máte ubytování a stravu, zaplatit si musíte cestu. Pobyty, takzvané workcampy, jsou zaměřené například na životní prostředí, umění, práci s dětmi a mládeží, vzdělávání. Vybírat můžete s desítek zemí od Argentiny, přes Itálii až po Kambodžu. Není podmínkou, abyste byli studenty, věkově bývají omezené do třiceti let (například u programu Evropské dobrovolnické služby). Nevyžaduje se perfektní znalost angličtiny. Cílem je, pokud jazyk neovládáte, abyste se ho tímto způsobem naučili.

Další možností jsou stáže v zahraničí, což je ideální způsob, jak nabrat zkušenosti v oboru, který jste vystudovali. Nabízejí je soukromé agentury, ale využít můžete i nabídky mezinárodních studentských organizací, jako je například AIESEC, největší studenty řízené neziskové organizace, která působí ve sto dvaceti zemí a v ČR má devět poboček. Nabídku jejích stáží najdete na www.nastaz.cz. Na stáž mohou vyjet studenti nebo čerství absolventi do třiceti let. Podmínkou je být členem AIESEC. Nábor probíhá dvakrát do roka – na podzim a na jaře.

Stážistou v EU

 Dobrý zdroj informací, pokud se chcete vydat někam po Evropě, je Eurodesk – Evropská informační síť pro mládež. Je to snadný a rychlý přístup k informacím týkající se studia, práce v zahraničí, cestování nebo dobrovolnictví v Evropě.  Na jejich stránkách se například dozvíte, že většina institucí EU přijímá stážisty na placené či neplacené stáže. Část institucí má pro toto vyhrazené pozice, ve kterých se stážisté v pravidelných intervalech střídají, pravidelný je tedy i cyklus přihlášek a výběrových řízení. Na stránkách eurodesk.cz najdete odkazy na stránky, kde se o stážích dozvíte víc.

Ze zdroje Pravednes - Aktualne.cz


Popular Posts

NEVÍTE KAM DÁL?

1968 ABBA Accordeon Afrika Agáta Aktuální info Alphaville Amerika Analogie Analýza Andrej Kiska Anna Kurnikova au-pair Basshunter Bažant na špeku Brandi Carlile Brexit Brilianty Bylinky Cestování Cestování. Moře Cicero Civilizace czaktualne CZportal český folklor a tance Čína Člověk a Nemoc Čmelda a Brumda Debaty a názory Den boje za svobodu a demokracii Dezinformace Diamanty Die Moldau Dies irae Diktatura Diskuze Dobromysl obecná Dobrý vtip Drahé kameny Dvorak From the New World Dvořák Edith Piaf Eric Clapton Etické a humánní principy evergreen Evropská unie Exekutor v česku Facebook Fejeton Forever Young Fotografie Google Gulag Guláš - dančí Harlej Hej počkej! Historie Hlad Hledání Hledání na internetu Houby Humor Imunita kojení a spánek Informační válka Internetové smetiště Islám Izrael Jaro Je zet de JZD Kačaba Kaddafi Kamenný most Karel Kryl Kariera Káva kávovar Kelly Family Klamání Kobane Komunitní sítě Korsika Krakonoš Králíček obecný Kritické myšlení Krkonoše Krteček kuchyně Kuras Kuřecí Lady Gaga Lara Fabian Láska Legendy taneční hudby Lékař Lékař a bylinky Les Londýn Lovecká sezóna Lyžování Manipulace Markéta Šichtařová Martinské Holé Mexico Mobbing Monitorovací přístroje Moře Moudro Moudrost věků Mozart Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Mýtus osvobození Názory News Novinky O dobrodiních O nejvyšším dobru a zlu Ornitologie Ovar Peníze Penze Petra Procházková Petrova Bouda Pirati.cz Počasí Podnikání Pohádky Politika Pověz mi co jíš... Povodně Praha Prezident Předjaří Příběhy Příroda Přítel rodiny Psychopatologie Ptáci Radkin Honzák Radujme se Relax Rostou Rudá svoboda Rusko a zlo Rušičky Řecko Sametová revoluce Santorini Selský rozum Seneca Si vis pacem Smetana Socialismus Sociální sítě Sokrates SPOŘENÍ Stoicismus Strach Svoboda Symphony no. 9 Šikana Šmejdi Švejk Tanky a Ukrajina teen song's Tenis Tenkrát na východě Tenkrát na Západě Teroristé The Beach Boys The ultimate western Trautenberk Trpajzlíci Twitter U řeky Události na internetu Události ve světě Ukrajina Únos Urska Zolnir Slovenia Judo Úředník Václav Havel Válka Vánoce Včelí medvídci Velký švýcarský salašnický pes Verše Videa Vietnam Vlasta Burian Volkswagen WCstory Wimbledon YouTube Za vaši a naši svobodu Zadarmo Zákon Zánět močových cest Závislost Zdroj Ze smetiště internetu Zelené Zimní sporty Zvěř a lov Žáby Židovské Život na dlani

Vybraný příspěvek

STRACH a společnost. Pomalu i dost rychle se vytrácí rozum ve svobodné zemi? Takhle se jako společnost necháme státem vydírat? Já říkám "Nedej se člověče zalepit strachem a šikanou!"

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ Dlouho to vypadalo, že základem společnosti je rodina  (a leckdo se zastydlou pubertou by ještě dodal, že zákl...