CZAKTUALNE: Rusko ve válečných časech

Rusko ve válečných časech

Jaromír Štětina tam na Východě
Rusko se pomalu, pomalu probouzí:
Text který uveřejnil dnes bývalý ministr financí a taky bývalý předseda ruské vlády Michail Kasjanov. Podepsán mimo jiných i profesor A.Zubov.
Rusko ve Válečných časech.
Rusko, v kterém v průběhu posledního desetiletí zničili státní instituce a prošlo zhoršením ekonomiky, nepřežije v izolaci od civilizovaného světa. Hrozí mu rozpad pod tíhou bezpráví, vorovství a dřímajících zvířecích instinktů, probuzených režimem kvůli vlastní obraně.
Dnes přední ruští experti, ochránci lidských práv, stálí členové "Kulatého stolu 12-ho prosince" přijali prohlášení "Rusko ve Válečných časech" - Lilia Ševcovová, Georgij Satarov, Ludmila Aleksejevová, Andrej Zubov, Jurij Ryžov, Garri Bardin, Lia Achdžakovova, Viktor Šejnis, Vladimír Bojnovič, Andrej Pjontkovský, Igor Čubajs o tom co se děje v Rusku a obrovské zodpovědnosti každého z nás.
Prohlášení "Kulatého stolu 12-ho prosince"
31.července 2014

Rusko ve Válečných časech
Tragédie malajského letadla sestřeleného proruskými separatisty nad Ukrajinou, smrt 298 lidí z různých zemí světa (včetně 80 dětí !) a reakce Kremlu na tento čin, otřásly světem. Světové společenství přestalo předstírat že události na Ukrajině jsou jen vnitroukrajinským konfliktem, ukrajinskou občanskou válkou. Svět byl nucen si přiznat že v Evropě na území suverénního státu probíhá nevyhlášená válka Ruska proti Ukrajině. Rusko vede válku prostřednictvím jak občanů Ukrajiny, tak prostřednictvím svých občanů, financuje je, dodává zbraně a to včetně těžkých.
Poměrně nedávno vyloučili Rusko z G8. USA, Kanada, EU a NATO přerušili spolupráci s naší zemí v mnoha, pro nás důležitých, oblastech. Nyní sestřelení civilního letadla přidává rusko-ukrajinské válce mezinárodní rozměr. V této situaci se Rusko, nesoucí přímou zodpovědnost za všechno co se stalo, stává rychle světovým vyvrhelem.
Krok za krokem ruská vláda provádí politiku samo-izolace, neustále marginalizuje Rusko jako stát. Západní sankce, vedené jako odveta na skutky putinova týmu, se jeví jako obrovská rána ruské ekonomice. Nehledě na cíleně individuální charakter sankcí prvního a druhého stupně, vážně ovlivnily celkové investiční klima a možnosti vnějších půjček ruských bank, podniká a vlády.
Tragédie malajského letadla sestřeleného...
Západ byl po právu přesvědčen že individuální sankce a přes ně i mírný dopad na ekonomiku budou stačit aby dostatečně přesvědčily Putina o tom že je třeba zastavit agresi a že je třeba přijmout kroky k de-eskalaci napětí. Ale úpornost Putinova režimu, s kterou pokračuje v agresi na Ukrajině, dovedli naše západní partnery k poznání že je třeba zavést už ne individuální ale "sektorové" sankce které můžou ochromit důležitá odvětví národního hospodářství což hluboce ovlivní stav ekonomiky jako celku, možnosti zaměstnání, výplat občanům a sociální výdaje.
Je zřejmé že Putin počítal s rozdělením jednoty demokratického světa, předpokládal že Západ, jak v průběhu rusko-gruzínské války v roce 2008, bude pokračovat v politice ústupků agresorovi. Ale tentokrát se to Kremlu nepovedlo. Západ trvá na společné strategické bezpečnosti, základních hodnotách demokracie a dodržování lidských práv. Západ ukázal tvrdost poukazující na nepřijatelnost Putinova konání který ukázal že pohrdá samotnými základy mezinárodního práva a bezpečnosti když začal ničím nevyprovokovanou agresi proti suverénnímu státu kvůli které umírají lidé na obou stranách fronty.
Dnes si Kreml začíná uvědomovat že zavedl zemi do slepé uličky. Ale vyjít z ní ven už nynější režim není schopen. Dokáže si udržet kontrolu nad zemí jen přes aktivní mobilizaci občanů vytvářenou přes mýty o vnějším nepříteli, přivádí obyvatelstvo prostřednictvím masivní propagandy až do válečně-patriotické hysterie. Samozřejmě, očekáváme nové důvody pro její pokračování.
Ve rámci vojensko-politické mobilizace bude Kreml "posilovat řady", utužovat prostor pro občanské aktivity lidí kteří si nepřejí "se mobilizovat" okolo dnešního vedení země, jeho konfrontaci se Západem a agresi vůči Ukrajině. Útok proti opozici "Páté koloně" - to je nevyhnutelnost Válečné doby.
Nyní Rusko prožívá nejdramatičtější moment svojí historie po rozpadu SSSR. Odejít z Válečné doby bude velmi těžké. Ale v této situaci si musíme zachovat zdravý rozum a pojmenovat příčiny toho co přijde. Musíme odolávat masové militaristické psychóze. Musíme podržet právo ukrajinců na suverenitu a teritoriální jednotu, a taky právo jejich evropského výběru. Musíme říkat pravdu o tom že anexe Krymu a válka s Ukrajinou - to je způsob jak režim rozšiřuje a prodlužuje svoji moc na tak dlouho jak jen to je možné. Naší povinností je vyzývat národy k míru ale na za každou cenu. Ne za cenu legitimizace proruských teroristů a vůdců nelegitimních "republik". Podporujeme mír na základě úplného zřeknutí se vměšování Ruska do ukrajinských vnitřních záležitostí. Jsme přesvědčeni že současný režim musí být přiveden k mezinárodní zodpovědnosti za zapojení Ruska do bratrovražedné války a za agresi proti sousednímu státu.
Musíme si uvědomit i to že se kremelský režim, s největší pravděpodobností, už nebude moci dobrovolně stáhnout z tohoto válečného stavu. Přitom nemůžeme nevidět, čím hrozí hrozí tato sebevražedná politika. Rusko, v kterém v průběhu posledního desetiletí zničili státní instituce a prošlo zhoršením ekonomiky, nepřežije v izolaci od civilizovaného světa. Hrozí mu rozpad pod tíhou bezpráví, vorovství a dřímajících zvířecích instinktů, probuzených režimem kvůli vlastní obraně.
Musíme pochopit, že sankce, za které v konečném důsledku zaplatí celé Rusko, urychlí politické procesy, ale neurčí jejich výsledek. Co bude s naší zemí - to závisí od nás všech, od těch nemnohých v ruské elitě, v kterých zůstal pocit zodpovědnosti nebo chcete-li pud sebezáchovy.
Л.М. Алексеева
Л.М. Ахеджакова
Г.Я. Бардин
В.Н. Войнович
А.Б. Зубов
М.М. Касьянов
А.А.Пионтковский
Г.А. Сатаров
Ю.А. Рыжов
И.Б. Чубайс
Л.Ф. Шевцова
В.Л. Шейнис http://mkasyanov.livejournal.com/29683.html
Россия в Военном времени
mkasyanov.livejournal.com
Россия, в которой на протяжении последнего десятилетия разрушались государственные институты и шла деградация экономики, не выживет в изоляции от…
Россия, в которой на протяжении последнего десятилетия разрушались государственные институты и шла деградация экономики, не выживет в изоляции от…
MKASYANOV.LIVEJOURNAL.COM


Zdroj: FB sociální sítě 

Popular Posts

NEVÍTE KAM DÁL?

1968 ABBA Accordeon Afrika Agáta Aktuální info Alphaville Amerika Analogie Analýza Andrej Kiska Anna Kurnikova au-pair Basshunter Bažant na špeku Brandi Carlile Brexit Brilianty Bylinky Cestování Cestování. Moře Cicero Civilizace czaktualne CZportal český folklor a tance Čína Člověk a Nemoc Čmelda a Brumda Debaty a názory Den boje za svobodu a demokracii Dezinformace Diamanty Die Moldau Dies irae Diktatura Diskuze Dobromysl obecná Dobrý vtip Drahé kameny Dvorak From the New World Dvořák Edith Piaf Eric Clapton Etické a humánní principy evergreen Evropská unie Exekutor v česku Facebook Fejeton Forever Young Fotografie Google Gulag Guláš - dančí Harlej Hej počkej! Historie Hlad Hledání Hledání na internetu Houby Humor Imunita kojení a spánek Informační válka Internetové smetiště Islám Izrael Jaro Je zet de JZD Kačaba Kaddafi Kamenný most Karel Kryl Kariera Káva kávovar Kelly Family Klamání Kobane Komunitní sítě Korsika Krakonoš Králíček obecný Kritické myšlení Krkonoše Krteček kuchyně Kuras Kuřecí Lady Gaga Lara Fabian Láska Legendy taneční hudby Lékař Lékař a bylinky Les Londýn Lovecká sezóna Lyžování Manipulace Markéta Šichtařová Martinské Holé Mexico Mobbing Monitorovací přístroje Moře Moudro Moudrost věků Mozart Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Mýtus osvobození Názory News Novinky O dobrodiních O nejvyšším dobru a zlu Ornitologie Ovar Peníze Penze Petra Procházková Petrova Bouda Pirati.cz Počasí Podnikání Pohádky Politika Pověz mi co jíš... Povodně Praha Prezident Předjaří Příběhy Příroda Přítel rodiny Psychopatologie Ptáci Radkin Honzák Radujme se Relax Rostou Rudá svoboda Rusko a zlo Rušičky Řecko Sametová revoluce Santorini Selský rozum Seneca Si vis pacem Smetana Socialismus Sociální sítě Sokrates SPOŘENÍ Stoicismus Strach Svoboda Symphony no. 9 Šikana Šmejdi Švejk Tanky a Ukrajina teen song's Tenis Tenkrát na východě Tenkrát na Západě Teroristé The Beach Boys The ultimate western Trautenberk Trpajzlíci Twitter U řeky Události na internetu Události ve světě Ukrajina Únos Urska Zolnir Slovenia Judo Úředník Václav Havel Válka Vánoce Včelí medvídci Velký švýcarský salašnický pes Verše Videa Vietnam Vlasta Burian Volkswagen WCstory Wimbledon YouTube Za vaši a naši svobodu Zadarmo Zákon Zánět močových cest Závislost Zdroj Ze smetiště internetu Zelené Zimní sporty Zvěř a lov Žáby Židovské Život na dlani

Vybraný příspěvek

STRACH a společnost. Pomalu i dost rychle se vytrácí rozum ve svobodné zemi? Takhle se jako společnost necháme státem vydírat? Já říkám "Nedej se člověče zalepit strachem a šikanou!"

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ Dlouho to vypadalo, že základem společnosti je rodina  (a leckdo se zastydlou pubertou by ještě dodal, že zákl...